Biserica evanghelica de la Herina

Biserica evanghelica de la Herina a fost construita intre 1250-1260 in stil romanic si a apartinut initial unei manastiri Benedictine (manastire de maici). Monument istoric si de arhitectură, biserica dinHerina este una din cele mai valoroase biserici romanice din Romania.

La intrarea in biserica,in fata se deschide o usa din lemn masiv aflata sub un portal cu arce semicirculare. Interiorul se dovedeste a fi la fel de bine ingrijit cum este si exteriorul. Interiorul bisericii este decorat de picturi, lucrari de grafica expuse cu maiestrie. Lucrarile au fost realizate de catre pictorul Stefan Caltia care , in anul 2006 a avut ideea de a realiza o expozitie in acest spatiu mai putin conventional. Iar aceasta expozitie a devenit, din fericire, una permanenta. Intrarea este vegheata de doi ingeri ce privesc din lateral. De undeva de sus este suspendat un tablou dominat de un rosu aprins dar care este destul de abstract.

Pe laterale exista mai multi piloni albi, masivi. Pentru a ajunge la altar e nevoie sa fie urcate mai multe trepte. Pe acestea au fost asezate tablouri mici, majoritatea infatisand portrete si natura. De o parte si de alta a altarului se afla doua tablouri de mari dimensiuni reprezentand doi arhangheli.

Altarul este extrem de simplu, de mici dimensiuni si infatiseaza scena crucificarii. In partea stanga a altarului se mai pastreaza un fragment de pictura murala. De-a lungul a doi piloni atarna de asemenea tablouri.

Culoarea dominanta a interiorul este albul. Alb este si amvonul de piatra si alba este si tribuna din partea de vest si scara de acces la tribuna. La tribuna este instalata orga. Din cand in cand ,in acest loc se tin concerte. Slujba se face doar o singura data pe an, fiindca sasii au parasit satul dupa 1990. Scara urca la tribuna pe langa perete si este destul de atipica. Porneste de undeva din partea centrala a laturii nordice. Peretele de langa ea este de asemenea decorat cu portrete dispuse si ele tot in scara. Un alt element care merita amintit este tavanul. Acesta este vopsit in rosu, este casetat si decorat cu motive geometrice.

De pe panoul informativ aflat in biserica putem citi un scurt istoric despre biserica.

Ctitorie nobiliara, purtand hramul Sf. Apostol Petru , biserica din Herina este unul dintre cele mai importante si reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania. Construita din caramida, pe o fundatie de piatra, biserica apartine tipului basilical cu nava centrala inalta flancata de doua turnuri masive pe fatada de vest. Spre est nava centrala se incheie cu o absida semicirculara precedata de un cor scurt, careia ii corespunde, in navele laterale absidiole amenajate in grosimea peretilor.

Solutiile constructive, cu o tribuna pe latura de vest, stilpi reuniti prin arcade treptate intre nave, cu profile diferite de la o pereche la alta, expresivitatea volumelor si plastica fatadelor exprima limbajul artistic propriu arhitecturii romanice, neafectat de refaceri si modificari ulterioare. Navele sunt împărţite prin stâlpi zvelţi, din care doar cei dispuşi faţă în faţă au secţiuni similare. Trataţi decorativ, aceştia contribuie la înviorarea spaţiului şi alături de ferestrele mari şi modul în care acestea se deschid, asigură iluminarea întregului interior şi conferă unitate spaţiului liturgic.

Stâlpii care despart navele îşi modifică aspectul de la pereche la pereche. Prima pereche are o secţiune în formă de cruce, în corespondenţa arhivoltelor, perechea proximă are secţiune octogonală, următoarea circulară şi ultima dinspre est pătrată, cu caneluri de pilastru antic.

Altă particularitate a constructiei o constituie arcurile de degajare din pereţii navei centrale de deasupra arcadelor. Aceste arcuri se deschid spre podul navelor laterale şi formează un fel de pseudotribune. Faţadele bisericii din Herina sunt, în ambianţa transilvăneană, excepţional de bogat decorate.

Biserica a apartinut de decanatul Teaca pina la 1872 cind este arondata de capithulul Bistrita. Dupa o serie de reparatii si amenajari in anii 1692 si 1748, in secolul al XIX-lea starea bisericii ajunge intr-o situatie atit de rea incat se impune inchidrea ei pentru ca exista pericol de prabusire. Lucrarile de restaurare au durat 11 ani, intre 1887 si 1898, perioada in care au fost desfacute si apoi recladite prin adaugarea ultimului nivel, turnul sudic si frontonul de vest. Portalurile de pe partile de sud si de vest au fost si ele inlocuite cu o pietrarie care copiaza vechile ancadramente degradate.

Ultimele lucrari de restaurare s-au realizat intre anii 1994 si 1999 dupa un proiect elaborat de arhitectul Hermann Fabini din Sibiu cu fonduri de la Ministerul Culturii, de la Fundatia HOG a sasilor din Herina si de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

Biserica din Herina este un vlăstar al influenţei romanicului târziu din Ungaria, combinat cu elemente venite din Germania. Ca datare, pare mai acceptabilă epoca imediată de după invazia mongolă şi, după H. Roseman, anterioară anului 1246, dată la care, cum am mai menţionat, comuna Herina devine proprietatea episcopului de Alba- Iulia