Crama din Lechinta

Crama din Lechinţa este un loc inedit, special, unde poate fi urmãrit întregul proces de obtinere al vinului, de la cules pânã la degustare. Utilajele pentru procesarea strugurilor, butoaiele vechi din 1800 si personalul care lucreazã aici încã de la deschiderea cramei sunt principalele atractii ale locului. Crama, desi inclusã doar partial în circuitul turistic, are deja vizitatorii ei fideli, turisti din Germania care vin în fiecarea toamnã, degustã vinul si preparã grãtare în curte.In anul 1949 s-a infiintat Golstad Lechinta iar in 1962 viile au inceput sa fie grupate, facandu-se trupuri mai mari, dupa care s-au intregit trupurile, formandu-se cea mai mare unitate viticola. De la 50-60 hectare s-a ajuns la peste 500 hectare de vie, doar soiuri albe. Pana in 1989, vinul era destinat in mare parte doar exportului (RDG, RFG, URSS, Cehoslovacia) iar in Romania, se imbutelia doar la comanda – Crama Lechinţa poate depozita 200 de vagoane de vin (1 vagon de vin = 10.000 litri).Vinul din Lechinţa are aciditatea de 4.5- 6 (echilibrata) si un potenţial alcoolic de 12-13 grade şi se păstrează doar in butoaie de stejar de 1,5 tone si 5 tone.Vinurile de Lechinţa au cucerit importante premii la concursuri internaţionale de prestigiu (medalii de aur si de argint) – Montpellier, Ljubljana, Budapesta, dar şi la concursuri naţionale – Bucureşti, Focşani, Vaslui, Arealul D.O.C. .