“Masivul de sare” – în loc. Domneşti

Masivul de sare din localitatea Domnesti este o rezervatie geologica cu o suprafata protejata de 5 hectare.Diapir de sare (masiv de sare), acoperit de depozite cuaternare subtiri (depozitele aluvionare ale râurilor sieu si Budac), care în câteva puncte sunt îndepartate, sarea masiva aparând la suprafata. Prezenta sarii a generat aparitia de izvoare sarate, balti cu apa sarata, eflorescente saline si plante specifice saraturilor.

În zona de confluenta a râurilor Budac si Bistrita ardeleana cu Sieul, se afla un „sâmbure” de sare, un masiv de sare, cunoscut în literatura de specialitate ca „Masivul de sare de la Saratel”. Diapirul are o forma ovala, orientata în lungul cursului Sieului, cu prelungiri digitiforme pe cele trei vai, înspre Sarata, Simionesti si Domnesti. Extremitatea sa sud-estica patrunde în fruntea terasata a dl.Fagetului (Bobeica) si aici eroziunea a scos la zi sarea masiva, care sporadic este exploatata de localnici. Prezenta sarii sub depozitele de lunca ale celor trei râuri (Bistrita ardeleana, Budac, Sieu) este semnalata de aparitia a numeroase terenuri cu eflorescente saline, plante de saratura, izvoare si balti sarate. Pe marginea fostului drum Saratel-Domnesti, avale de fostul loc de trecere peste peste râu, întâlnim eflorescente saline, iar la cca.100 m, avale de locul de aparitie a sarii la suprafata, pe marginea dreapta a drumului, la baza dealului Faget se afla doua bazine cu apa sarata si amenajarile unei microstatiuni balneare.

Potrivit localnicilor, in aceasta zona s-a exploatat sare inca din timpul Daciei Felix, adica dupa cucerirea acestui teritoriu de romani in 106 d. H. Altfel, se presupune ca aceasta activitate ar fi inceput inca din Epoca Bronzului.