,,Râpa cu păpuşi” din localitatea Domneşti

Rezervatia ,,Rapa cu papusi” si-a mostenit numele simbolic datorita aspectului acesteia. Pe distanta de doua hectare se intind diverse depuneri de minerale care au luat forma unor papusi rusesti. Au mai fost descoperite locuri in care se gaseau astfel de pietre, insa, caracterul special al zonei este dat de concentrarea tuturor acestor formatiuni intr-o singura arie, pe malul drept al raului Sieu. Concretiunile grezoase, denumite stiintific astfel, sunt formate din nisip cimentat cu carbonat de calciu, luand diferite forme, de la sferice si eliptice, pana la turtite sau neregulate. Cel care a descoperit aceasta zona cu caracter deosebit este Ioan Chintauan. Acesta afirma ca primul sau gand a fost sa denumeasa locul “Soldatii”, datorita asezarii concretiunilor, asemanatoare soldatilor gata de lupta.

Rezervatia este un zid vertical pe care s-au format aceste forme neobisnuite, avand marimi si forme diferite, precum papusi, ciuperci sau capete de animale. Rapa cu Papusi are o mare valoare stiintifica, prin oferirea ocaziei de a analiza din punct de vedere al stiintei modul in care au fost depuse sedimentele.
Rapa cu Papusi reprezinta un important obiectiv turistic din Transilvania, fiind declarata arie protejata de interes national.