Turism Monahal

Biserici si Manastiri

Biserica evanghelică din secolul al XV-lea ( cu modificări din 1755-1782), preluată de cultul ortodox, din satul Monariu

Biserica Evanghelică-Lutherană, modificata in 1755-1782, este un edificiu cu arhitectură neoclasică cu origini romanice. Prezintă plan circular, rar folosit in țările române. In interiorul navei este galeria pe arcade, etajate pe doua nivele. Sanctuarul este de forma dreptunghiulară cu turn-clopotniță deasupra.

Biserica ortodoxa veche din satul Jelna a fost construita in anul 1926 de catre sase familii din localitate.Biserica este mica si modesta, dar odata aflat in biserica timpul se suspendă, iar biserica devine ultimul refugiu al credinciosului.

In localitate se construieste acum o alta biserica ortodoxa situata chiar langa fosta biserica evanghelica. Noua biserică aflată în construcţie va purta hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Biserica parohială din Jelna, fostă evanghelică, astăzi se afla într-o stare gravă de avariere. De forma unui heptagon, el a fost înzestrat, la 1560, cu un nou turn-clopotniţă de o formă monumentală, amplasat la sud-est. Amintind de turnuri de fortificaţie, noul turn -clopotnita avea acces asigurat doar dinspre interiorul curtinei. O poartă de intrare în incintă era amplasată la est de biserică.

Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica devenind lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas.

Doar turnul bisericii mai este in normalitate. Cu grija si frica, „clopotarul” urca si trage clopotele la nevoie. Turnul care mai sta in picioare este si el intr-o avansata stare de degradare. Dupa plecarea sasilor din Romania, biserica a fost folosita de catre catoloici sau ortodocsi, dar din pacate, specific romanesc, doar folosita fara a fi renovata sau intretinuta. Inca o ofensa adusa populatiei sasesti din Romania.

Nu se cunoaşte exact anul construirii bisericii dar se presupune ca ar fi fost construita in perioada anilor 1898-1900. Ea a fost adusă în Budacu de Jos în anul 1924 din localitatea Mureşenii Bârgăului si are hramul „Schimbarea la Faţă”. Biserica nu este pictată şi se află în stare de conservare. Credincioşii ortodocşi folosesc Biserica „Adormirea Maicii Domnului.

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1560 şi a fost modificată în secolul XIX. Lăcaşul a fost cumpărat de ortodocşi în anii 1970, după dispariţia comunităţii săseşti si este o fosta biserică evanghelică, ce are o vechime de 450 de ani,catalogata ca monument istoric (cod BN-II-m-B-01624).

Biserica de lemn din satul Mărișelu este o veche biserica Greco- catolica.In jurul anului 1770, parohia Mărişelu apare în acte prin construcţia unei biserici din lemn, ce primeşte ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Construcţia era din lemn de stejar dăltuit şi lucrat manual. Actuala biserică păstrează câteva din acele grinzi, ca mărturie peste veacuri. În incinta bisericii a luat naştere un muzeu ce cuprinde colecţii de obiecte bisericeşti vechi precum cruci, icoane, sfeşnice, chivote, cădelniţe, potire, prapori, veşminte preoţeşti şi diaconeşti, prescurnicere, vase pentru anafura, linguriţe pentru împărtăşanie, strane la care cântau foştii cântăreţi ai bisericii, clopote, precum şi nenumărate cărţi bisericeşti foarte vechi ce slujeau preoţilor şi diecilor pentru rânduiala bisericească.Biserica micuta, arhaica, impodobita cu icoane vechi, inca mai pastreaza spiritul vremurilor cand a fost ridicata. Cand patrunzi in biserica, timpul se suspenda deoarece vechimea excepțională și planul arhaic îi conferă o valoare inestimabilă .

Biserica evanghelică din Jeica a fost construită în anul 1867.În Biserica Evanghelică Română toţi credincioşii sunt fraţi. Nu există cler sau ierarhi. Iisus Hristos este conducătorul Bisericii.Biserica Evanghelică Română, după pilda primilor creştini, practică botezul casei creştine, deci şi a copiilor, prin cufundare în apă. Mântuirea şi trăirea unei vieţi după voia Domnului nu se capătă prin botez, ci prin credinţă personală în Domnul Isus Hristos.

Biserica de lemn din satul Măgurele a fost construită în anul 1894 de către meșteșugarul lemnar Ioanuțiu Marcu și fiul acestuia Toma Marcu, din Deda, județul Mureș, sub îndrumarea preotului Ioan Pop și cu ajutorul credincioșilor. Biserica este construită din lemn cu temelie din piatră și are forma bisericilor românești.

Biserica de lemn din localitatea Barla a fost ridicata in anul 1902,iar Biserica ortodoxă de lemn din Santioana a fost construita in 1903.Locasurile de cult, fie noi, moderne, cu ziduri puternice sau vechi , din lemn,mici, pastrand aerul rustic ,reprezinta dovada vie a credintei in Dumnezeu. Bisericile formează un patrimoniu preţios pe plan naţional şi mondial. Până la începutul secolului 20 românii au creat şi s-au manifestat preponderent într-o civilizaţie a lemnului, de o bogăţie, o varietate şi un rafinament remarcabil, în care bisericile de lemn au atins vârful ei maxim de expresie. În acestea s-au înfiripat comunităţile creştine din sate şi târguri şi în jurul lor au luat fiinţă primele aşezăminte monahale, singurele noastre centre culturale în decursul multor veacuri.

Biserica ortodoxa din Domnesti, de plan tip sală, are o singură navă cu absida altarului poligonală la est, acoperită în două pante,cu frontonuri la pereţii laterali, încununaţi cu cruci. Spre vest se ridica clopotniţa cu o arhitectură neogotică. Între biserică şi clopotniţă a fost introdus un mic pridvor, prin care se intra în biserică, evidenţiat printr-un portal în arc ogival.

Elementele clopotniţei subliniaza, prin formele lor, verticalitatea turnului, care pare exagerat de înalt alături de corpul bisericii.

Biserica luterana a fost cedata credinciosilor ortodocsi ca urmarea a scaderii populatiei de rit Lutheran.

Biserica reformata Tonciu este o constructie din piatra construita in anul 1711 si renovata in anul 1800,

Biserica luterana Tonciu a fost construita în jur de 1828 in stilul gotic.
Localnicii au construit o alta biserica reformata in localitate care si ea la randul ei, datorita infiltratiilor apei pe sub biserica a ajuns sa se degradeze treptat, s-a inclinat turnul bisericii si biserica are mari crapaturi. Ajungand in asemenea situatie, localnicii localitatii Tonciu, aproape in totalitate maghiari au reconstruit biserica luterana, turnul original ramanand in picioare, astazi langa acesta este o frumoasa si moderna biserica alaturi de care se afla casa parohiala. Dupa distrugerea bisericii evanghelice , clopotele din turnul ramas in picioare au disparut, dupa construirea bisericii noi in locul celei evanghelice au fost aduse clopotele din biserica reformata veche, aceasta nemaifiind folosita in prezent.

Biserica este monument istoric,constructia a fost ridicată la sfârşitul secolului al XV-lea. Este o biserică de tip sală, ridicată în stil gotic târziu. În prezent este preluată de cultul ortodox.

In localitatea Vermeş exista un locas de cult vechi, considerat monument istoric, datand din secolul XVI . Realizata din lemn, vechea biserica ne transpune intr-o lume de mult apusa , pastrand magia acelor veacuri trecute. Biserica micuta, arhaica, inca mai pastreaza spiritul vremurilor cand a fost ridicata, si parca vrea sa traga un semnal de alarma tuturor in ceea ce priveste efemeritatea care ne inconjoara pe noi toti si ne afecteaza mai mult decat partea materiala cea spirituala.

Biserica evanghelică fortificată din secolul al XV-lea (astăzi ortodoxă), cu turn clopotniţă din 1579 din satul Vermeș este monument istoric încă din 1923, reprezentativ pentru perioada gotică târzie (sec. al XV-lea). Locasul de cult este compus dintr-o biserica fortificată, tip sală şi un turn-clopotniţă, ridicat între anii 1571 si 1579.Edificiul suferă importante modificări în anul 1775 si tot atunci sunt construite şi bolţile de factură barocă, care dau bisericii forma de azi. Detaliile cu caracter renascentist dovedesc existenţa mai multor etape de derulare a construcţiei astfel decorul este amplu, deosebit şi individualizează Vermeşul, în raport cu celelalte construcţii religioase ale zonei.În 1852 şi 1871 au avut loc renovări şi transformări de mai mică anvergură, ce au presupus refacerea acoperişului şi introducerea tribunelor pe laturile vest şi sud ale navei si din anul 1944, în cadrul bisericii evanghelice Vermeş, slujbele religioase au încetat, lăcaşul de cult devenind nefuncţional.

Biserica din lemn cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Bungard – datează din anul 1711, an care poate fi văzut pe bârna exterioară a laturii de sud a bisericii. Biserica a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.

Biserica lutherana din Chirales a fost construita in anul 1834 si mai păstrează şi azi un fragment din vechea biserică în sacristie. Dominanţa vizuală este dată de multiple inserţii neogotice, sesizabile la ancadramentele uşilor şi geamurilor, la nivelul contraforţilor şi al turnurilor de pe faţada principală.Biserica se afla pe lista monumentelor istorice sub codul BN-II-m-B-01629.

Biserica evanghelica din Chiraleş a fost ridicata in anul 1907 si este catalogata ca monument istoric,Este situată în mijlocul localităţii, lângă strada principală a satului, cu faţada vestică perpendiculară pe stradă. În dreapta bisericii se află parohia evanghelică, ale cărei ferestre reiau formele ferestrelor în arc frânt ale bisericii. Biserica-sală de mari dimensiuni a fost concepută în stil neogotic.

Biserica ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” este o fostă biserică evanghelică din satul Sângeorzu Nou, construcție datand din secolul al XV-lea,declarata monument istoric.

Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din satul Sângeorzu Nou este o construcție din secolul al XVIII-lea,azi monument istoric.

Biserica reformată din satul Țigău, o construcție din secolul al XV-lea,declarată monument istoric , se ridică în zona centrală a localităţii, fiind înconjurată de o grădină şi o livadă îngrijită. Biserica medievală a satului apare în documente destul de târziu, doar în 1622. Din 1624 datează cea mai veche faţă de masă a bisericii, din pânză de in. În 1830 s-a ars clopotniţa şi în incendiu s-au nimicit şi clopotele. Clopotele au fost returnate după scurtă vreme, iar în 1853 s-a reparat biserica dar fără acoperiş. În 1874 s-a ars din nou clopotniţa , în 1878 turnul a fost reconstruit, iar în 1886 au fost reparaţi pereţii fisuraţi. Orga bisericii a fost donată de György Veres şi soţia sa în anul 1888. Turnul bisericii reformate din Ţigău accentuează vizual efectul de monumentalitate. În interiorul lui este adăpostit un clopot imens.

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Țigău, datează din anul 1706. Lăcașul are hramul „Sf.Cuvioasă Paraschiva” (14 octombrie) și figurează pe lista monumentelor istorice. Realizata din lemn, vechea biserica ne transpune intr-o lume de mult apusa , pastrand magia acelor veacuri trecute. Biserica micuta, arhaica, impodobita cu icoane vechi, inca mai pastreaza spiritul vremurilor cand a fost ridicata. Cand patrunzi in biserica, timpul se suspenda deoarece vechimea excepțională și planul arhaic îi conferă o valoare inestimabilă.